Send den nyeste viden i marken

Send den nyeste viden i marken - SEGES Projektsitet

Formålet er at sikre dansk planteproduktions konkurrenceevne og landmændenes stærke position i forhold til at drive en økonomisk og miljømæssig bæredygtig produktion. Målet er kontinuert implementering af den nyeste viden ude på bedrifterne sikret ved, at landmanden til alle tider har let adgang til det mest opdaterede og solide plantefaglige fundament at træffe sine beslutninger på.

Aktiviteter: Hjørnestenen i projektets aktiviteter er formidlingen af den nyeste og mest aktuelle viden, der målrettes og gøres lettilgængelig for den enkelte landmand og rådgiver, når og hvor de har brug for den. Dette bygger på en betydelig mængde vindensindsamlende og tolkende aktiviteter, som opfanger ny viden, når den bliver tilgængelig, og som sikrer, at landmændene hurtigt kan implementere denne viden i den daglige drift. Aktiviteterne er opdelt i arbejdspakker (AP’er). AP 1 omfatter formidling af dyrkningsfaglig og praksisnær viden, herunder tidsaktuelt input så som timing af gødskning, samt gødsknings- og planteværnstrategier med baggrund i aktuelle observationer og angreb af skadedyr og sygdomme. AP 2 og 3 omhandler emner indenfor henholdsvis produktionsøkonomiske forhold og forhold omkring regler og rammebetingelser for landbruget, mens AP 4 relaterer sig specifikt til viden om og udvikling af grovfoderproduktion og endelig AP 5, hvori der via nye digitale veje udvikles og udføres individualiseret tidsaktuel formidling af såvel faglig viden som praksisnære varslinger og opmærksomhedspunkter.

Effekter: Gennem målrettet formidling af den mest opdaterede og dyrkningsaktuelle viden sikres landmænd og rådgivere det bedst mulige grundlag for hurtig implementering, således at de fortsat har basis for at drive en af verdens mest effektive og bæredygtige planteproduktioner.

Indlæg på Grovfoderseminar 2020.
Årsregnskaberne for 2019 for de danske planteavlsbedrifter med heltidsbeskæftigelse afspejler et godt år sammenlignet med de seneste 10 år. Såvel bruttoudbytte som indtjening er i 2019 det højeste i perioden fra 2010 og frem til 2019.
Det milde vejr har medført, at larverne er mere aktive end normalt. Larverne er mindre udbredte i landet, men kan gøre stor skade.
Indlæg på Grovfoderseminar 6. februar 2020, SAGRO, Birk Centerpark 24, 7400 Herning
Miljøstyrelsen har godkendt Amylo-X WG til bekæmpelse af visse svampesygdomme i væksthuskulturer af salat, tomat, peberfrugt, aubergine, agurk, jordbær og andre bær samt champignon og andre svampe.
Der er meldt om snegleangreb i flere vinterrapsmarker. Med de nuværende sneglemidler er det altafgørende at iværksætte bekæmpelse tidligt, hvis der skal opnås en god bekæmpelse.
Aksløberne er ret stedbundne og optræder tit i de samme områder. Korn og frøgræs angribes. Avaunt 150 EC har en mindre anvendelse til bekæmpelse af larverne.
Der er fundet angreb i flere marker. Evt. bekæmpelse kan være aktuel fra begyndende strækning fra primo marts, men kun såfremt der er vækst i planterne på dette tidspunkt. Bekæmpelse anbefales på de tidlige vækststadier ved 5 procent angrebne planter.
Svampen angriber også vårbyg og græsser og kan overleve flere år i jorden.
Der er ingen muligheder for bekæmpelse på nuværende tidspunkt. Majs er mest robust mod angreb.
Forekomst af smitteracer i området afgør hvilke hvedesorter, der er mest modtagelige overfor gulrust.
På grund af det milde vejr i november er væksten på markerne stadigvæk i gang. Tjek om der er behov for mangan i vintersæden inden vinter.
Hvis en sprøjtning skal have en rimelig effekt, skal den udføres inden for de cirka otte dage, hvor hveden blomstrer.
Bekæmpelse kan være aktuel fra maj. Sæt evt. gule limplader op.
Der er tre midler med hver sin virkemekanisme til rådighed, og der vurderes ikke at være den store forskel på midlerne.
Grundet bejdsning med midler med svag effekt mod rapsjordlopper er det yderst vigtigt at være opmærksom på evt. tidlige angreb straks fra begyndende fremspiring.
Bekæmp rodukrudt, når hovedparten af de nye skud er fremme og i god vækst.
Det er kun muligt at bekæmpe larver af stankelben i efteråret.
Regneark til beregning af N-min og kvælstofbehov ud fra laboratoriernes analyseværdier. En pjece beskriver anvendelsen af N-min.
Bekæmpelse har til formål at begrænse larveangreb på rodknolde og rødder.
Der er øget risiko for bormangel i majsmarker, som har fået større mængder nedbør i vinterhalvåret end normalt. Vurder derfor behovet for udsprøjtning i dine marker.
Miljøstyrelsen har godkendt BotaniGard WP til mindre anvendelse mod mellus i jordbær på friland.
Planteanalyser kan være et godt hjælpemiddel til at diagnosticere ”problemmarker” og ”problemområder” og til at få fokus på en optimal næringsstofforsyning. Der er udviklet et regneark, som kan anvendes ved fortolkning af resultaterne.
Vintersæd skades sjældent, men forårssået vårhvede kan skades senere. Anskaf evt. gule limplader til at følge forekomsten i vårhvede.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Command CS og Clomate til mindre anvendelse i gulerødder.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Command CS og Clomate til mindre anvendelse i gulerødder efter fremspiring, i pastinak og persillerod samt i kål
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Confidor WG 70 til mindre godkendelse mod skjoldlus indendørs i lukkede plantekummer/bede med prydplanter
Den 4. februar afholder Landbrugsstyrelsen og SEGES et informationsmøde i Vissenbjerg på Fyn om pilotprojektet om efterafgrøder.
Facebookopslag med præsentation af demo med de 24 bedste majssorter
Selv en lille stigning i fremstillingsprisen kan påvirke driftsresultatet negativt. På en gennemsnits planteavlsbedrift er det beregnet at en stigning på 10 kr. i fremstillingsprisen reducerer driftsgrenens resultat med omkring 170.000 kr.
I forbindelse med projektet ’Hæv udbyttet i vinterraps’, er der i 2017, 2018 og i 2019 indsamlet data om dyrkning af vinterraps på henholdsvis 38, 26 og 30 enkeltmarker. Data er bearbejdet og tendenser beskrevet.
Som noget nyt i 2020 er der udviklet en funktion, så brugere af CropManager får direkte besked, hvis der sker en stigning i angrebsgraderne af sygdomme i vinterhvede i registreringsnettet.
Antallet af nedbørsdøgn har dags dato udløst tilladelse til ludning af halm med ammoniak i alle landets kommuner med undtagelse af Læsø Kommune.
et forpagtede landbrugsareal stiger, og udgør i dag knap 40 pct. af det dyrkede areal. Der er behov for mere viden til støtte ved forpagtninger. Derfor har Seges under-søgt praksis ved indgåelse af kontrakter og analyseret flere års data.
Miljøstyrelsen har givet dispensation til anvendelse af Pomoxon Extra til frugtudtynding og forebyggelse af tidligt frugtfald i æbler og pærer. Dispensationen gælder i perioderne 29.05.20 til 15.7.20 og 1.8.20 til 9.9.20.
Miljøstyrelsen har givet dispensation til anvendelse af Conserve mod pletvingefluen i jordbær, hindbær, brombær og blåbær. Dispensationen gælder i perioden den 20 juli til den 20. oktober.
Miljøstyrelsen har givet dispensation til anvendelse af Vertimec mod trips i porrer på arealer med stor forekomdst af trips, hvor de tilladte behandlinger Lamdex (Karate 2,5 WG) har været udført. Dispensationen gælder fra17. juli til 28. oktober 2020.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Dithane NT til mindre anvendelse mod svampesygdomme i æble og pære i 2020 for 1. sprøjtning før 1. juni.
Majs til helsæd er en dyrkningssikker afgrøde, når du har fokus på et godt såbed og placering af startgødning. Vejledningen giver overblik over sædskifte, etablering, gødskning, plantebeskyttelse og høst.
Bederoer har et højt udbyttepotentiale og er en god sædskifteafgrøde. Roer dyrkes til sukkerproduktion, foder og bioenergi.
Vårbyg er den næststørste kornafgrøde i Danmark og har en høj dyrkningssikkerhed. Vårbyg dyrkes både i renbestand og som dæksæd for udlæg af en række afgrøder.
Fjerkrægødning indeholder flere næringsstoffer pr. ton end anden husdyrgødning og er derfor en meget koncentreret næringsstofressource, som det både af økonomiske og miljømæssige årsager er vigtigt at udnytte rigtigt
Mod glimmerbøsser, skulpesnudebiller og kløversnudebiller ligger effekten på niveau med Biscaya.
Oversigten over de godkendte svampemidlers effekt mod sygdomme i korn er opdateret på baggrund af årets forsøg.
Der kan opnås mange positive effekter ved skårlægning af korn. Et reduceret tørringsbehov kan i sig selv være et argument, men der er andre afledte effekter der er svære at sætte beløb på.
Der kan opnås mange positive effekter ved skårlægning af korn. Et reduceret tørringsbehov kan i sig selv være et argument, men der er andre afledte effekter der er svære at sætte beløb på.
Vårbyggen har generelt busket sig rigtigt godt i år, og lige nu er det meget forskelligt hvor langt afgrøderne er i udviklingen, vækststadierne varierer fra st. 31- 37 (1. knæ mærkbart – spids af faneblad synligt).
Vinterhvedearealet til høst 2020 ligger på ca. 485.000 ha, det er ca. 75.000 ha lavere end i 2019, vårbygarealet er steget næsten tilsvarende. Det viser de første tal fra årets ansøgniger om grundbetaling
Etablering af roer bør have første prioritet, så snart jorden er tjenlig. Hav fokus på tilberedningen af såbedet og især på opharvningen før såning.
Vinterpløjning har mange steder ikke været muligt. En god etablering kræver tålmodighed og/eller etablering med mindre jordbearbejdning
Beskrivelse og link til 11 videofilm af indlæggene ved årets grovfoderekskurion.
Den fulde effekt af dræning på finkornede jorde kommer først, når jordstrukturen er genoprettet efter vandmætning.
Miljøstyrelsen meddeler, at der er anvendelses- og opbevaringsforbud for aktivstoffet thiacloprid pr. 3. februar 2021. I Danmark omfatter forbuddet midlerne Biscaya OD 240, LFS Thiacloprid og Exemptor
Tidlig såning af vinterbyg giver fordele for godt udbytte og mulighed for opfyldelse af efteafgrøder, men der er også ulemper som mere ukrudt og sygdomme.
Tidlig såning af vinterhvede giver fordele for godt udbytte og mulighed for opfyldelse af efteafgrøder, men der er også ulemper som mere ukrudt og sygdomme.
Tidlig såning af vinterrug giver fordele for godt udbytte og mulighed for opfyldelse af efteafgrøder, men der er også ulemper som mere ukrudt og sygdomme.
Tidlig såning af vinterrug giver fordele for godt udbytte og mulighed for opfyldelse af efteafgrøder, men der er også ulemper som mere ukrudt og sygdomme.
Rengør kornlageret grundigt nu hvor beholdningerne er små, og før den nye høst tages ind.
Fra 14. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus.
Det er altafgørende at iværksætte bekæmpelse tidligt, hvis der skal opnås en god bekæmpelse. Sats også på jordbearbejdning, hvor det er muligt.
Den 31. januar gav Miljøstyrelsen en midlertidig dispensation indtil 1. august 2020 til anvendelse af flydendende kunstgødning.
Forsinket dispensation til bejdsning af roer med Gaucho WS 70.
Fristen er rykket fra 31. marts til 30. april 2020 for hhv. gødningsregnskab og sprøjtejounal for planperioden 2018/19
Visne knopper, gule-hvide skulper og golde skulper ses.
Landmænd, som dyrker meget hvede, kan selv sætte feromonfælder op og følge forekomsten af hvedegalmyg. Nogle sorter er resistente. Husk også fælder i vårhvede.
Ved indsendelse af planteprøver til SEGES' laboratorie "skadestuen" kan denne følgeseddel udfyldes og sendes med planteprøven.
Se eller gense indlæggene fra webinaret som SEGES Regelteam afholdt torsdag 13. august 2020. Ca. 70 planteavlskonsulenter fra DLBR deltog i webinaret.
Hvorvidt den bedste forretning er at klare grovfoderproduktionen selv eller lade maskinstationen klare arbejdet er specifikt for bedriften, men ikke statisk. Med jævne mellemrum, bør du give din grovfoderproduktion et servicetjek og få regnet på det.
Grovfoderekskursionen 2020 er ikke aflyst men udsat til september, hvor korn-og halmhøsten forhåbentlig er i hus og majshøsten står for døren.
Tag hensyn til den aktuelle bestand af kløver i marken ved planlægning af gødskningsstrategien. Den store overskudsnedbør gennem vinteren øger behovet for kalium og svovl til første slæt.
Den første tildeling af kvælstof i handelsgødning bør ske ved begyndende vækst. Ved fordeling af kvælstof i handelsgødning er det vigtigt at tage hensyn til den aktuelle bestand af kløver i marken og antal år med kløvergræs på arealet.
Test af en bestand af hanespore fra Sønderjylland er blevet testet negativ for hebicidresistens over for ukrudtsmidlerne Maister, Callisto og Focus Ultra.
Råd og viden om indretning og drift af vaske- og fyldeplads til markesprøjten.
Nogle påhængsredskaber som fx marksprøjter kan have hastighedsmærkater monteret fra fabrikken. Der er fx set eksempler på 25 km/t og 40 km/t mærkater.
Angreb ses oftest på enkeltplanter, men kan også optræde i små pletter. Fugtigt og køligt vejr fremmer angreb. Angrebene kan ofte gå i sig selv igen.
Der er overvejende meldt om svage angreb. I hvede kan symptomerne forveksles med goldfodsyge.
Se en oversigt over den aktuelle foderværdi af analyseret grovfoder og kvalitet af ensilage fra høståret 2020. Vær opmærksom på, at grovfoderopgørelsen endnu ikke er afsluttet og kan ændre sig gennem sæsonen.
Der er relativ store sortsforskelle i modtagelighed for vikkeskimmel i de forskellige sorter af hestebønner.
Der er ret store forskelle på sorternes modtagelighed
Der er fundet angreb i flere marker. Evt. bekæmpelse kan være aktuel fra begyndende strækning fra primo marts, men kun såfremt der er vækst i planterne på dette tidspunkt. Bekæmpelse anbefales på de tidlige vækststadier ved 5 procent angrebne planter.
Deltagerne blev opdelt i fem temaer, hvor de diskuterede de vigtigste udfordringer for landbruget, samt hvilke løsningsmuligheder og samarbejder, der skal til for at løse udfordringerne.
I tilfælde af COVID-19 eller plasmacytose hos mink er det muligt at få nedsat udnyttelseskravet af det samlede kvælstofindhold, når minkgødningen bliver hygiejniseret til pH 12.
Rengøring af korntørringsanlægget før høst udføres bedst et par måneder før høst. En god lang udtørring minimerer risikoen for skadedyr. Gør det før sommerferien!
Afhængig af landsdel forventes pt. begyndende flyvning fra omkring medio maj til omkring 1. juni.
Fra 1. juli 2020 skal du være registreret i Miljøstyrelsens såkaldte MAB for at kunne købe plantebeskyttelsesmidler.
Det er i øjeblikket ikke muligt at købe Kerb 400 SC, da alt er udsolgt. Der kan anvendes mere specifikke produkter, men effekt og resistensbrydning er ikke sammenlignelig med Kerb.
Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg har igen i år undersøgt en række vinterhvedesorters modtagelighed for aksfusarium. De testede sorter er udvalgt i samarbejde med sortsejerne.
De 􀀁este af de testede sorter var mere eller mindre modtagelig for hvedebladplet. Af de mest dyrkede sorter var Informer mindst modtagelig.
Generelt er der ikke behov for efterårsgødskning af vintersæd. Men i marker med lave fosfortal, manganproblemer og lav kvælstofforsyning kan placering af gødning være aktuelt.
Regnfastheden og dermed kravet til antal timers tørvejr efter sprøjtning varierer betragteligt for forskellige planteværnsmidler. Se oversigten over midlernes regnfasthed.
Det er aktuelt at vande majs indtil 3 uger efter fuld blomstring. Tjek vandbalancen i dine majsmarker i cropmanager.
Selvkørende redskabsbærere kører nu i markerne på flere landbrug. Læs her, hvordan du kan vurdere, om robotter skaber en merværdi i din produktion - og hvad økonomien i investeringen er.
Der vurderes at være tale om en forgiftning fra stoffer udskilt ved omsætning af græsset.
Første slæt sætter rekord i fordøjelighed, men også tredje slæt følger godt med. Generelt har året budt på højt indhold af sukker i ensilagen, men til gengæld et mere beskedent indhold af råprotein.
''Jeg glæder mig rigtig meget til at se resultaterne af Grovfoder 4.0 med NIR-sensor på snitteren og efterafgrødeforsøgene i vores majs.''
Kernemajs skal høstes, så snart den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted og med maks. 40 pct. vand. Senere høst øger risikoen for angreb af Fusarium.
Kolbemajs høstes med 55 pct. tørstof. Marker med en god og ensartet kolbeudvikling er bedst egnet til kolbemajs. Sørg for kort snitlængde og god kerneknusning. Vær opmærksom på at have tilpas lille udtagningsflade
Snit majs med 30-34 pct. tørstof, kort og ensartet med 8 mm snitlængde. Knive og modskær på finsnitteren skal være skarpe og korrekt indstillet, så alle blade bliver eksakt finsnittet. Vær omhyggelig med udlægning og komprimering i tynde lag i lageret.
Høstprognosen for majshelsæd i cropmanager.dk blev justeret 7/9 på grundlag af de første analyser fra sortsforsøgene i Sydvestjylland, Sydjylland samt på Fyn og Sjælland.
Majs med kolbeudvikling skal høstes med 30-34 pct. tørstof. Det er den del af marken, som bidrager mest til udbyttet, som bestemmer høsttidspunktet.
En våd sommer og efterår kan udløse en forlængelse af fristen for udbringning af flydende husdyrgødning til vinterraps og fodergræs.
Workshop om udvikling og strategi for earth observations, hvor vi blandt andet får vores satelitdata fra.
Workshop om udvikling og strategi for earth observations, hvor vi blandt andet får vores satelitdata fra.
Der er pt. ikke modtaget svar på ansøgningen om dispensation, så bejdsning med Gaucho kan ikke længere nås.
Tjek marker med vårraps og korsblomstrede frøafgrøder for kålmøl.
SEGES inviterede nogle af landets førende eksperter til temadag om klimatilpasning i markbruget, hvor vi sparrer på tværs i landbrugsbranchen om udfordringer og tilpasningsmuligheder.
Overvejer du omsåning af vintersæd, skal du vurdere det forventede udbytte i vintersæden, og sammenligne den bundlinie det giver, med det økonomiske resultat du kan forvente at få i vårsæd.
Præsentation af en ny teknologi til optælling af skadedyr i vinterraps.
En effektiv bekæmpelse er ikke muligt med de til rådighed værende midler.
European Grassland Federation afholder hvert år en konference for forskere og rådgivere med interesse for dyrkning og fodring med græs. Læs konferencebilagene her.
Landbrugsstyrelsen har offentliggjort kort over områder, der er omfattet af indsatsbehov i den målrettede kvælstofregulering i 2021. Det samlede indsatsbehov svarer til ca. 373.600 ha efterafgrøder, der skal sikre en kvælstofindsats på 3.518 kg N
Dette er en artikel om behovet for mangan til vintersæden i efteråret. Den behandler hvor behovet er størst, gødskningsstrategi og midler tilgængelige i 2020
Forhandlere skal fra denne dato tjekke, at du som køber af plantebeskyttelsesmidler har den nødvendige autorisation. Ved behov kan forlængelse af autorisation gives grundet COVID-19.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt vækstreguleringsmidlet Kudos til mindre anvendelse i kirsebær
Nattefrost og store temperaturforskelle mellem nat og dag kan fremkalde symptomerne.
Effekt af jordbehandling - Hvad er rigtigt?
Nogle tror, at merudbytterne for svampebekæmpelse er højere ved højt udbytteniveau end ved lavt udbytteniveau, men det er ikke tilfældet i hverken danske eller engelske forsøg.
Indlæg om potentialet i at anvende machine learning på landbrugssektorens data.
Ved kraftige angreb kan der være behov for bekæmpelse i raps.
Se kort over de 28 kystvandooplande der forventes at få krav om obligatoriske efterafgrøder. Bekendtgørelsen er pt. ikke sendt i høring.
Se kort over de 28 kystvandoplande
Halvdelen af ensilageanalyserne har i de senere år ligget over 35 pct. tørstof, og det er for højt.
Monitering af majsmarker med dårlig fremspiring fortsætter i 2020. Moniteringen giver mulighed for at få kendskab til dårlige frøpartier, og den kan bidrage til at forbedre frøkvaliteten i majs.
Facebookopslag om majssåning på Gaardsted Højgaard I/S
Tjek kerneudviklingen i majsmarkerne. Der er registret mangelfuld bestøvning i sorterne SY Aktual og Prospect.
Indlæg til 120 landbrugsskoleelever om markedet for økologiske produkter og driftsøkonomien bag produktionen af landbrugsprodukterne indenfor kvæg, svin, planter og fjerkræ.
Som planteavler er du interesseret i at reducere dine omkostninger for at øge indtjeningen, men hvordan gør du lige det? Det er der mange svar på. Et godt tiltag kan være at få lavet en maskinanalyse.
De laveste angreb blev fundet i de testede KWS sorter, og der var ingen sikre forskelle på de testede KWS sorters modtagelighed.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt en række metamitron-produkter til mindre anvendelse mod ukrudt i planteskolekulturer og prydplanter på friland.
Der er givet en mindre anvendelse til Teppeki og Movento SC 100.
Minivådområder med tilsagn kan få arealstøtte, hvis arealet overholder betingelserne under art. 32. Læs om reglerne samt spørgsmål og svar fra Landbrugsstyrelsen.
miljøstyrelsen har godkendt moddus start og moddevo til vækstregulering i hestebønner til modenhed på friland.
seges foretager hvert år en vurdering af majsmarkernes fremspiring sammen med planteavlskonsulenterne, som foretager registreringer ved markbesøg.
miljøstyrelsen meddeler, at man i disse dage udsender et brev til alle jordbrugere, som indberetter forbrug af bekæmpelsesmidler i sprøjtejournalindberetnings-systemet (sji).
såning af striber på tværs af skåninger eller ændring af såretning er blandt de muligheder, der er for at reducere risikoen for ødelæggelser fra overfladeafstrømning.
der er efterhånden en del visninger på landmand.dk. hidtil har konsulenter kun haft adgang via links, derfor er der nu oprettet en direkte adgang til landmand.dk, der viser alle aktuelle visninger.
ny skadedyrs- og/eller svampebejdse i dk exclaim og dk expansion.
1. august 2020 trådte nye regler for optagelse i register for gødningsregnskab i kraft. i de nye optagelseskriterier indgår der ikke længere et omsætningskrav for din virksomhed.
ejendomme med angreb af soil borne cereal mosaic virus (sbcmv) bør ikke have maskinfællesskab med andre ejendomme.
vintersæden står mange steder ret dårligt. vurdér behovet for omsåning.
vejledningen ’opgørelse af skader i landbrugsafgrøder’ er udgangspunkt for opgørelser af haglskader. ved opgørelse af haglskader i korn og raps kan den tyske vejledning inddrages.
drop mavefornemmelsen og hold styr på vandingskapacitet, nedbør og afgrødernes vand-balance med vandregnskab online.
facebook-opslag
i denne oversigt kan du se de vigtigste frister og regler for 5 typer efterafgrøder, som skal være på marken i efteråret 2020.
alt tyder på, at første slæt skal tages tidligere end normalt, og dermed kan der blive behov for seks slæt eller ændret slætstrategi.
pas på giftig engbrandbæger
produktion af egen udsæd kræver omhyggelighed. brug ikke ubejdset udsæd uden en forudgående rensning og analyse af udsæden. du skal indbetale forædlerafgift, og du må kun bruge korn fra egen bedrift som udsæd.
dagens formål, program og indlægsholdere præsenteres.
indlæg, der belyser hvordan klimaforandringerne påvirker afgrødernes vækstbetingelser, og hvilke tilpasningsmuligheder der er.
indlæg om, hvilke klimaændringer vi har set frem til nu i verdenen og i danmark samt hvilke vi kan forvente i fremtiden.
oplæg omkring nuværende anvendelse af halm og halmpotentiale til energiproduktion og andre formål
der er tale om en fysiologisk reaktion, som opstår, når rødderne optager vand hurtigere end planterne kan forbruge.
de vigtigste regler for udbringning af henholdsvis flydende og fast husdyrgødning i perioden efter høst er samlet her.
planlægger du vårsæd på en mark, skal du være opmærksom på, hvornår du må foretage jordbearbejdning. der er en række undtagelser fra reglerne.
sneglemidlerne sluxx hp og ferrex er sammenlignet i fire landsforsøg.
cropmanager
der er modtaget henvendelser om angreb fra omkring 15 planteavlskonsulenter. angreb ses især på let jord.
det er meldt om angreb af kronrust i enkelte marker, men angrebene er kommet meget sent.
gennemgå dit kemirum mindst 2 gange årligt. derved kan du undgå ubehagelige overraskelser og store bøder ved kontrol. desuden kan god orden i midlerne sikre mod fejlsprøjtning.
der er konstateret smitte med covid-19 i et lille antal minkbesætninger, og i den forbindelse har fødevarestyrelsen udarbejdet en risikovurdering i forbindelse med håndtering af gødningen fra minkene -herunder håndtering på biogasanlæg.
screening af 263 boringer bekræfter, at godkendelsesordning og pesticidvarslingssystem virker. desværre er også fundet 2 stoffer, som aldrig har været godkendt.
tripsene skader ved at suge indvendigt på bladskederne, så de brunfarves. bekæmp kun ved mere end 0,5-1 trips pr. øverste bladskede, da de opnåede merudbytter for bekæmpelse ofte er lave.
seges har udviklet en applikation på landmand.dk, der viser det manglende areal af målrettede efterafgrøder 2020 for det eller de kystvandoplande, som dine marker ligger i. data opdateres minimum hver uge.
seges har udviklet en applikation på landmand.dk, der viser det manglende areal af målrettede efterafgrøder 2020 for det eller de kystvandoplande, som en landmands marker ligger i.
efter anmodning fra hortiadvice har miljøstyrelsen godkendt svampemidlet shirlan ultra til bekæmpelse af svampesygdomme i planteskolekulturer og prydplanter på friland.
de fleste foder- og energiroer er bejdset med force 20 cs, så vær meget opmærksom på evt. skadedyrsangreb.
mod bladlus anbefales omkring 50 pct. dosis i hvede og omkring 75 pct. dosis i vårbyg ved overskridelse af de vejledende bekæmpelsestærskler. se løsningsforslag.
under blomstringen kan der være behov for at bekæmpe skulpesnudebiller og skulpegalmyg. ved kraftige angreb er der behov for flere behandlinger.
bladlus er det vigtigste skadedyr i ærter. anskaf feromonfælder, hvis du dyrker ærter med særlige kvalitetskrav.
pr. 31. januar 2022 er det ikke længere tilladt at anvende og besidde fastac 50
miljøstyrelsen har overført godkendelsen af mindre anvendelse til bekæmpelse gulerodsfluen i gulerødder, pastinak og persillerod til lamdex fra karate 2,5 wg.
Ændringen skyldes, at ordet ”vita” ikke må bruges om et plantebeskyttelsesmiddel.
se listen over markedsførte ensileringsmidler i danmark, få svar på hvordan de forskellige typer ensileringsmidler virker og se seges’ anbefaling i forhold til ensileringsmidler
15 vinterrapsplanter pr. m2, der gror godt til, vil ofte være nok til at sikre et pænt udbytte, når de er ensartet fordelt. særligt marker med angreb af kålbrok kan være truede.
the digital catalyst for a more sustainable and competitive agriculture. 7th panhellenic congress.
angreb af smeldere ses oftest efter kløvergræs, og især majs er følsom for angreb. larverne har en 4-årig udvikling. der er ingen muligheder for kemisk bekæmpelse.
i nordrhein westfalen optrådte der kraftige bladangreb af sneskimmel i vækstsæsonen 2016, hvilket er usædvanligt.
lovgivning om plantebeskyttelse stiller mange krav til planteavlskonsulent, landmand og eventuel maskinstation ved planlægning af sprøjteopgaver. i artiklen gennemgår vi en række forhold, hvor det er særlig vigtigt, at der er klare aftaler.
forholdsregler ved sprøjtning af vintersæd, hvor der er isået vårsæd.
når ukrudt har tørkestress, er morgensprøjtning vigtig. sprøjt tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når dagtemperaturen er over 25 grader.
tildelingen af kalk til jordbruget i 2019 faldt med 24 pct. i forhold til 2018
resistens hos ukrudt, svampe og skadedyr over for plantebeskyttelsesmidler er kortlagt af aarhus universitetet. der er efterhånden udbredt resistens hos mange ukrudtsarter og skadevoldere.
seges viser løbende udviklingen i ansøgte efterafgrøder og alternativer på et kort, som udarbejdes på basis af landbrugsstyrelsens opdaterede liste i tast selv-service
gennemgang af regler for at føre sprøjtejournal.
i byghelsæd kan svampe- og skadedyrsbekæmpelse være aktuel ved angreb over de vejledende bekæmpelsestærskler. vær opmærksom på midlernes sprøjtefrister. i helsæd med ærter er kun amistar og mirador 250 sc godkendt.
chokoladeplet, rust og bedebladlus er de vigtigste skadevoldere i hestebønner.
i havre er det oftest meldug, der udløser en evt. svampebekæmpelse, mens havrebladplet som regel er et begrænset problem.
ved reduceret jordbearbejdning og samtidig forfrugt majs anbefales bekæmpelse generelt, da risikoen for angreb her er højere.
hold især øje med brunrust, da mange af sorterne er ret modtagelige.
bladsvampe bekæmpes ved begyndende angreb, og senest når 5 procent af planterne er angrebet. registreringsnettet i sukkerroer starter den 17. juli 2020.
de fleste af de dyrkede sorter er relativ modtagelige for gulrust.
evt. svampebekæmpelse i vinterbyg er tidligst aktuel fra vækststadie 31-32 (1-2 knæ udviklet). omkring skridning anbefales sdhi-holdige løsninger. se oversigt over midler og løsningsforslag.
løsninger til svampebekæmpelse i hvede vises. hvis det nye middel balaya når at blive godkendt, vil strategien blive ændret.
ved svampebekæmpelse i hvede med forfrugt hvede og samtidig reduceret jordbearbejdning skal der være tilstrækkelig effekt mod både hvedebladplet og septoria.
det bedste bekæmpelsestidspunkt er oftest i vækststadium 65, når 50-60 procent af blomsterne på hovedskuddene er åbne, og det er tidligere end de fleste tror.
i vårbyg kan der være behov for op til to svampebehandlinger. omkring skridning anbefales sdhi-holdige løsninger. løsningsforslag vises.
flere af vårhvedesorterne er modtagelige for gulrust.
bekæmpelse anbefales i marker med raps regelmæssigt i sædskiftet, men bekæmpelse kan godt trækkes en uge efter stadium 65.
afviklingsfristen for anvendelse og besiddelse er fastsat til den 30. oktober 2021. bell, viverda, opera og rubric indeholder epoxiconazol.
det er forbudt at anvende og opbevare svampemidler med mancozeb (dithane nt, tridex 75 dg m.fl.) efter 31. december 2021.
der forventes et middel til højt bekæmpelsesbehov i skåne i efteråret 2020, men med variationer mellem marker. i danmark kan det være anderledes, og forekomsten af rapsjordlopper følges igen via gule fangbakker.
der er set angreb i en vinterbygmark. det er sjældent, at symptomerne viser sig så tidligt.
flere anvendelsesområder for halm stiller krav om, at kornet ikke har været behandlet med mustang forte eller tombo.
det er visning af overlap mellem §3 udpegninger og dine marker, visning af dine godkendte målrettede efterafgrøder og en visning, der angiver, om dine marker ligger indenfor 1 km af prosulfocarb følsomme afgrøder.
der er gennemført kontrol med kvaliteten af jord-, gylle- og planteanalyser hos kommercielle laboratorier i sæsonen 2019-2020.
viden om kålbrok hos raps og olieræddike.
fra planperioden 2020/21 er kravene til udnyttelse af kvælstof i husdyrgødning generelt øget. Øgningens størrelse afhænger af gødningstype. i denne artikel kan du skaffe dig et overblik.
du kan indsende planteprøver til ”skadestuen” til nærmere undersøgelse for bl.a. angreb af sygdomme, skadedyr og næringsmangel.
facebook-opslag
vent med at så majs, indtil jordtemperaturen som gennemsnit over et døgn har passeret 8 gr. c i 10 cm dybde og vejrudsigten samtidig lover fortsat stigende temperaturer.
nye krav fra miljø- og fødevareministeriet betyder, at udnyttelseskravet til fjerkrægødning generelt stiger. læs her hvordan du kan sikre, at fjerkrægødning forsat er en attraktiv gødningskilde.
torsdag den 10. september byder vi dig endnu engang velkommen til grovfoderekskursion. i år besø-ger vi hestbækgaarden ved hvalpsund og gaardsted højgaard ved løgstør.
tysk varslingsmodel for knoldbægersvamp i raps er testet i 2019-2020 og 2006-2020.
sen såning af vinterhveden kan derfor være en bedre løsning selvom det medfører en normreduktion. dyrkning af vårbyg i stedet kan også være en reel mulighed.
vær opmærksom på, at jo tidligere, man tager 1. slæt, jo mere stængeldannelse vil der være i 2. slæt. intervallet mellem første og andet slæt skal derfor tilpasses græssets udviklingstrin ved første slæt.
antallet af nedbørsdøgn har nu udløst tilladelse til ludning af halm med ammoniak i alle landets kommuner.
landbrugsstyrelsen har ved opdatering af tast selv-service onsdag 25. marts, fjernet blokeringen når marker overlapper med det vejledende §3-kortlag.
ved at holde øje med angrebene kan problemets omfang løbende vurderes. angreb er hidtil især set i de sydlige og sydøstlige egne.
der findes i dag ingen sikre varslingssystemer for knoldbægersvamp i raps.  
der blev opnået bedst effekt mod svampesygdomme ved sprøjtning kl. 14 og kl. 20 med 200 l/ha og 8 km/t.
der er stor risiko for udbyttetab, hvis korn der lider af vandmangel vækstreguleres. udsæt vækstregulering i kornafgrøder indtil der er kommet tilstrækkelig nedbør. de tørre forhold i foråret har reduceret behovet for vækstregulering.
ved tørring af hestebønner gælder almindelig tørreteori i princippet. men tidspunktet for tørringen samt vandindhold afviger så meget fra ”normale tørringsforhold”, at det kan være nødvendigt at gå på kompromis for at opnå en acceptabel tørretid.
københavns universitet har undersøgt antal parasitterede larver af skadedyr i raps i registreringsnettet i 2019-2020. snyltehvepsene var ret udbredte i larverne af rapsjordlopper og glimmerbøsser.
der vises en oversigt over de udbudte kombinationer af forskellige bejdsemidler.
miljø- og fødevareministeriet har i en pressemeddelelse d. 4. juni bekendtgjort, at kravene til udnyttelses-procent for husdyrgødning skal øges, og der indføres lavere kvælstofnormer på humusjord. begge stramninger gælder fra gødningsåret 2020/21
pas på, at du ikke køber for meget og brænder inde med midlerne, der skal opbruges i sæson 2021. indkøb af midler til roer og frøgræs kan være aktuel.
plantetallet skal afpassese efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.
den mindre anvendelse er udvidet til også at omfatte kålbladhvepse, kålugler og kålsommerfugle i perioden 1. august til 1. oktober.
forslag til strategi og middelvalg ved bekæmpelse af ukrudt i majs.
strategier og forslag til bekæmpelse af ukrudt i roer.
muligheder for bekæmpelse af græsukrudt og tokimbladet ukrudt i vintersæd.
forebyg at ukrudtet breder sig på permanente græsarealer og på arealer med græs i omdrift.
miljøstyrelsen har godkendt ukrudtsmidlet clomate til mindre anvendelse enten alene eller i kombination med ukrudtsmidlet stomp cs i vinterraps stadie 12-13.
anbefaling om vandmængde ved forskellige sprøjteopgaver i landbrugsafgrøder.
landbrugsstyrelsen har som noget nyt adskilt vejledningen om pligtige- og husdyrefterafgrøder samt de dyrkningsrelaterede tiltag fra gødskningsvejledningen. her beskrives reglerne for de pligtige- og husdyrefterafgrøder, som skal være på markerne i 2020.
på denne side finder du de gældende vejledninger, bekendtgørelser og love, som du kan bruge i forbindelse med udarbejdelse af gødningsplanlægning, gødningsregnskab, anmeldelse af efterafgrøder, kontroller og gødningssager mv.
få svaret hos familievirksomheden gaardsted højgaard til grovfoderekskursion den 10. september.
facebookopslag med videopræsentation af gaardsted højgaard i/s som vært for grovfoderekskursion.
facebookopslag med videopræsentation af jakob skov som vært for grovfoderekskursion.
det er nu, at fundamentet for næste års græshøst skal lægges. sidste slæt bør tages ved førstkommende lejlighed med godt vejr efter 20. september. det gør det nemmere at opnå passende tørstofindhold i sidste slæt og større udbytte næste år.
se de forskellige stadier og behandlinger i de små videoer.
der var god sammenhæng mellem sorternes modtagelighed for lys bladplet på blade og stængel. stængelangreb er lettere at bedømme.
landbrugsstyrelsen kontrollerer aktivitetskravet under grundbetaling via satellit i 2020, ligesom det skete i efteråret 2019. fra 11. oktober kan du se, om landbrugsstyrelsen er kommet frem til, at du har røde marker, og hvad du skal gøre.
tag et tjek på foderbeholdningerne og vurdér det forventede udbytte. er der ikke tilstrækkelig med grovfoder så supplér om nødvendigt med f.eks. helsæd eller indkøbt majs, hvis der er behov for det.
store nedbørsmængder i efteråret har resulteret i, at færre har haft mulighed for at behandle disponeret arealer i vintersæden for manganmangel.
behovet for vækstregulering i vinterraps vurderes at være lavt i foråret 2020.
der kan være store forskelle mellem marker på behovet for vækstregulering. tilpas kvælstofstrategien, så risikoen for lejesæd reduceres.
det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.
i 2019 blev der indført en ny regel om maksimale doseringer af trinexapac indenfor samme vækstsæson. Ændringen har især betydning i splitstrategier.
der skal anvendes åndedrætsværn, handsker og beskyttelsestøj, ligesom kontakt med de bejdsede frø skal undgås.
hvis du sørger for en korrekt vinterklargøring af dine græsmarker, så øger du chancen for en god overvintring, og dermed et højt udbytte og en høj foderværdi i den efterfølgende vækstsæson.
workshop 7. januar 2020 omkring produktion af biobrændstoffer og landbrugets rolle heri.
plantekongres 2020 session 54.1: du kan gøre noget godt for naturen og samtidig rette kiler ud fra marker eller undlade dyrkning af pletter. udtagning af arealer med lav dyrkningsværdi kan være en gevinst for både naturen og din økonomi.
artikel til magasinet mark: du kan gøre noget godt for naturen og samtidig rette kiler ud fra marker eller undlade dyrkning af pletter. udtagning af arealer med lav dyrkningsværdi kan være en gevinst for både naturen og din økonomi.

© 2021 - seges projektsitet

href=' '="">